Wygodna kuchnia. Jak rozmieścić urządzenia kuchenne?

W kuchni jest zawsze dużo sprzętu - zlewozmywaki, baterie kuchenne, sprzęt AGD, odprowadzenie ścieków, wentylacja. Aby mieć wygodną kuchnię trzeba najpierw starannie zaprojektować rozmieszczenie urządzeń kuchennych.

Kuchenna ergonomia

Rozplanowanie i rozmieszczenie wszystkich elementów technicznej łamigłówki w taki sposób, aby wzajemnie ze sobą nie kolidowały i wszystko znalazło się w odpowiednim miejscu, wymaga czasami naprawdę dużego wysiłku logistycznego Autor: Andrzej Szandomirski

Kuchnia jest jednym z tych pomieszczeń, w których piękne meble kryją często bardzo skomplikowaną warstwę techniczną. Im nowocześniejszy jest dom, im więcej w kuchni urządzeń i udogodnień, tym więcej należy poczynić przygotowań, aby sprzęty można było zamontować.

Rozplanowanie urządzeń kuchennych

Pamiętaj o tym, aby poinformować projektantów instalacji oraz wykonawców o wszystkich twoich zamierzeniach. Bardzo bolesnym dla inwestora doświadczeniem jest sytuacja, gdy po wniesieniu do wykończonego wnętrza urządzeń okazuje się, że brakuje podłączenia do prądu lub zaworu do wody. Wszelkie przeróbki instalacji są tym bardziej kłopotliwe i kosztowne, im bardziej zaawansowany jest stan robót wykończeniowych. Dlatego warto postarać się dokładnie rozplanować układ urządzeń przed przysłowiowym układaniem kafelków.

Komfortowe wnętrze kuchni

Projektując kuchnię pamiętaj, że każde z montowanych w niej urządzeń ma określone wymagania dotyczące bezpiecznego i wygodnego użytkowania. Główną zasadą jest sytuowanie sprzętów w pewnym oddaleniu od narożników oraz z zachowaniem przestrzeni roboczych między nimi. Najwięcej uwagi należy poświęcić sprzętom, które mogą stwarzać zagrożenie – płytom kuchennym, piekarnikom, różnego rodzaju opiekaczom i kuchenkom. Przypilnuj, aby przy każdym z nich było miejsce (blat, stół) do szybkiego odstawienia gorących naczyń. Urządzenia z drzwiczkami powinny być tak usytuowane, żeby można je było swobodnie otwierać, bez narażania się na oparzenie gorącą parą buchającą z wnętrza. Ustalając miejsca pozostałych sprzętów, zwróć uwagę na wygodę ich obsługi.

Miejsce na lodówkę

Często wydaje się, że lodówkę można umieścić w kącie, bo przecież nie zagląda się do niej zbyt często. To nieprawda – jej drzwi są najczęściej otwieranymi drzwiami w kuchni. Wysokie lodówki zwykle są sytuowane na skraju ciągu kuchennego, najczęściej w narożniku pomieszczenia. Zwróćmy jednak uwagę na to, aby otwarte drzwi lodówki nie kolidowały z przejściem i aby zapewnić sobie swobodny dostęp do jej wnętrza bez konieczności każdorazowego przeciskania się na przykład koło stolika śniadaniowego. W pobliżu lodówki należy także zaplanować fragment blatu na odkładanie wyjmowanych z niej produktów spożywczych.

Miejsce na zlew

Innym ważnym urządzeniem jest zlew – jeśli nie ma innej możliwości poza zaplanowaniem go na końcu ciągu kuchennego, warto poprawić sytuację, umieszczając ociekacz od strony krawędzi blatu. Zwykle nawet przy bardzo niekorzystnych uwarunkowaniach można z pozoru drobnymi zabiegami znacznie zwiększyć funkcjonalność kuchni.

tekst: Iga Borkowska