Solidne żeliwo w kuchni

2007-05-17 2:00

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych bardziej... 

żeliwne
Autor: Mariusz Bykowski

Zalety: znakomicie przewodzą ciepło – nagrzewają się szybko i równomiernie, dzięki swojej grubości i dużej wadze są stabilne, nie deformują się i nie przegrzewają. Przygotowywane na nich potrawy są bardzo soczyste, zachowują naturalny smak i aromat.

Wady: żeliwo jest dość kruche (nieodporne na silne uderzenia), a przede wszystkim bardzo ciężkie. Porowata powierzchnia patelni utrudnia jej dokładne wyczyszczenie. Mokra błyskawicznie rdzewieje, dlatego po umyciu trzeba starannie wytrzeć ją do sucha i natłuścić olejem jadalnym.

Używamy ich: do długiego pieczenia, smażenia w wysokiej temperaturze, do podpiekania i grillowania mięs, owoców oraz warzyw; do smażenia na głębokim tłuszczu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.