Kuchnia frontem do gości. 15 pomysłów na urządzenie otwartej kuchni

2011-02-15 13:00

Wspólne gotowanie może być rodzinną zabawą, a nawet wydarzeniem towarzyskim. Wystarczy tak urządzić kuchnię, aby przygotowanie posiłku mogło być atrakcyjnym wstępem do przyjęcia. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować urządzając kuchnię otwartą oraz jakie rozwiązania w takiej kuchni będą najpraktyczniejsze. Zobacz 15 super aranżacji kuchni otwartych.

Kuchnia frontem do gości. 15 pomysłów na urządzenie otwartej kuchni
Autor: Marcin Czechowicz Wyspa, czyli kuchnia. Wszystko, co potrzebne w kuchni (płyta, zlewozmywak, szafki, blat), może się zmieścić na dużej wielofunkcyjnej wyspie. To atrakcyjne rozwiązanie odpowiednie do mieszkań i małych domów – bardziej pasuje do współczesnego trybu życia niż ciąg szafek i blatów przy jednej ścianie otwartego pomieszczenia (projekt: Marta Sikorska)

Zasady urządzania kuchni otwartej

  • Starajmy się, aby przynajmniej część czynności kuchennych można było wykonywać, zwracając się twarzą w stronę pokoju dziennego. Niewiele zmienia otwarta kuchnia, jeśli pani domu przygotowuje posiłek, stojąc tyłem do gości i widząc tylko ścianę.
  • Aby w kuchni posiłki mogło przygotowywać kilka osób, blat do pracy musi być dostępny przynajmniej z dwóch stron.
  • Dzięki łączeniu kuchni z salonem przygotowywanie kolacji, jedzenie i odpoczynek odbywają się w tej samej przestrzeni. Nie trzeba przenosić gotowych potraw do innego pomieszczenia. Wiele zależy od tego, gdzie i jak ustawimy stół.
  • Łączenie kuchni z pokojem dziennym pozwala nie oddzielać w czasie przyjemności gotowania, jedzenia i rozmowy. Jednak trzeba zadbać o to, żeby takie wielofunkcyjne wnętrze miało odpowiednią atmosferę.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.